Wie is er online?

We hebben 50 gasten en geen leden online

Aantal bezoekers . . .

Vandaag6
Gisteren12
Deze Week6
Deze Maand531
Sinds 21 juni 201167626

Login formulier

Advent.

 

Het komende weekend begint in de liturgie het nieuwe kerkelijk jaar en we starten met de

Advent.

 

advent


Advent verwijst naar wachten en verlangen naar…...

Wachten hangt ook samen met waken, over iemand waken. Anselm Grün zegt: Het wachten resulteert een wijde blik en aandacht voor het ogenblik, voor wat wij op dit ogenblik beleven.

Wachten geeft een spanning. Wij voelen dat we niet genoeg hebben aan onszelf. In het wachten strekken we onze armen uit naar degene die ons hart raakt, die ons verlangen vervult. Verlangen heeft kracht! Het kan onze benauwde wereld openen en kan ons op het spoor van de hoop zetten.

We gebruiken de adventskrans, met vier kaarsen. Deze verwijzen naar de vier zondagen van de advent. Iedere zondag ontsteken we een volgende kaars  en daarmee wordt het verwachtend uitzien naar Kerstmis groter.

Vier is ook het getal van de elementen en de windrichtingen. Het symbolisch getal vier is als kwadraat de samenvatting van al het geordende. Als de vier kaarsen op de ronde krans branden, is dat de eenheid van alle tegenstellingen: het ronde en vierkante worden met elkaar één. Met de kwadratuur van de cirkel bedoelen wij tenslotte in de omgangstaal een onmogelijke opgave, iets dat onze krachten te boven gaat.

Wat wij niet kunnen samenvoegen kan Christus wel, als Hij intrek neemt in ons hart, volgens Anselm Grün.

Wij wensen ieder een adventstijd toe waar meditaties met het schijnsel van de vlam, rust, warmte en troost mag geven, op weg naar het feest van Kerstmis.