Barach

Onderweg komen mensen tot leven.

Bezoekers . . .

Vandaag : 8

Gisteren : 16

Deze Week : 62

Deze Maand : 295

Sinds 21 juni 2011 : 69572

Log hier in als u lid bent . . .

Inspireren en doorgeven . . .

Een opstekertje.

 

brandende kaarsenDe techniek staat voor niets en zo is het tegenwoordig mogelijk om via je PC, tablet, smartphone een virtueel kaarsje aan te steken.


Zelf steek ik ook vaak een (virtueel) kaarsje aan en voel me verbonden met al die andere mensen in de hele wereld, die hetzelfde doen Het mooiste is natuurlijk om een echt wassen kaarsje aan te steken. Het ritueel van het aansteken, met liefst een lucifer, bijna je handen verbranden, kiezen waar je het kaarsje neerzet, het kleine wolkje zwarte rook dat opstijgt. De energie die vrijkomt in warmte en zich vertaalt in het zacht flakkeren van het vlammetje wordt gevoeld. Het langzaam kleiner worden van de kaars, totdat er een alleen nog maar een klein plasje ligt met het zwarte lontje als getuige van wat eens was, geeft ruimte aan anderen om ook weer een kaarsje op te steken.


Ik kan ontroerd raken als ik mensen een kaarsje op zie steken. Vraag me af wat hun beweegredenen zijn. Er zijn vast een heleboel mensen die vragen om een goede gezondheid voor hun zelf, familie, goede vrienden, het behoud van werk, geld op de bank, een auto. Maar ik leerde vroeger al dat kinderen die vragen worden overgeslagen. Het rotsvast vertrouwen dat de Almachtige een plan heeft dat wij niet kennen is richting gevend en we mogen slechts de stille hoop uitspreken dat Hij ons leidt op onbekende paden.

BoedhismeNet terug van een prachtige reis naar Bali werd mij gevraagd wat de meeste indruk heeft gemaakt. Ook daar, aan de andere kant van de wereld, werd ik getroffen door rituelen. De Balinezen zijn bijna de hele dag bezig met offeren. Ze offeren uit dankbaarheid, om iets te vragen of onheil af te weren. Door te offeren gaan de Balinezen symbolisch een relatie aan met hun schepper. De offers zijn gemaakt van organisch materiaal. Ze vergaan na een fikse regenbui of gewoon door de tijd. Het offeren gaat maar door, net zoals wij onze kaarsjes blijven opsteken.


Ieder mens op deze heeft zo zijn eigen rituelen of het nu is in de vorm van een kaarsje opsteken, offeren, een dansje rond de totempaal. Alles is goed. Pas als je tussen de mensen leeft zie je de intentie waarmee men zijn religie beoefent. Respect is op zijn plaats.


Dus wat dat betreft een opstekertje.

Ingrid.