Barach

Onderweg komen mensen tot leven.

BrandendKaarsjeGroot.gif

Bezoekers . . .

Vandaag : 32

Gisteren : 31

Deze Week : 103

Deze Maand : 1044

Sinds 21 juni 2011 : 93713

Log in als lid . . .

Barach op ICC 2013 . . .

 

Op zaterdag 8 juni 2013 kwamen enkele bondgenoten van de Barachgroep en Bezield Verband naar Vught om met zusters SCMM en provinciale bestuursleden van gedachten te wisselen over het thema vorming. De aanleiding hiertoe was het ICC 2013 (Internationale Conferentie van de Congregatie)

Na een allerhartelijkste ontmoeting met deelnemers uit Nederland, Indonesië, Borneo, Filippijnen, Brazilië werd om 10.00 uur gestart met het programma en mocht de Barachgroep het spits afbijten met een Power Point presentatie. Kernwoorden Barach: Er zijn in de geest van barmhartigheid en eenvoud om ruimte te maken voor eigentijds spiritueel leven en diaconie. Een vijftal tolken vertaalden simultaan, zodat voor iedereen alles goed te volgen was. De presentatie werd goed ontvangen.
Leden van Bezield Verband presenteerden zich door het schikken van een bloemcollage. De verscheidenheid aan bloemen symboliseerde verschillende mensen en zienswijze in relatie tot barmhartigheid en hoe hier invulling aan werd gegeven.
Gaandeweg werden raakvlakken en verschillen duidelijk en werd het tijd om ervaringen te delen. De congresdeelnemers en hun tolken werden ingedeeld in groepen en kregen de opdracht om aan de hand van een afbeelding met elkaar van gedachten te wisselen.

 

ICC2013smAl snel werd duidelijk dat ieder zijn eigen zienswijze heeft. Zo zag iemand in de afbeelding Vincentius als de figuur die iedereen omarmt. Iemand anders zag in de afbeelding saamhorigheid en aandacht voor elkaar. Iemand zag het gezicht van Jezus in het midden als bindende factor. Opmerkelijk dat een zuster uit Indonesië oog had voor de verschillende kleuren van de mensen aan de tafel, blank, bruin, zwart.
Aangezien barmhartigheid en hoe dit vorm te geven als een rode draad door de dag liep, kwam op een gegeven moment de vraag: “Hoe kan ik de armen herkennen?” Op deze vraag kon geen eenduidig antwoord gegeven worden.
Wel werd duidelijk dat er wereldwijd nog steeds veel werk verzet wordt door de zusters SCMM. Er wordt ingespeeld op de praktijk van alledag. Er wordt gezorgd voor schoolbenodigdheden en het aanleveren van voedselpakketten als er weer eens een overstroming plaatsgevonden heeft. Er is zorg voor weduwen, voor zieken. De ICC leden van de communiteit in Indonesië kennen geen lekengroep als Barach of Bezield Verband. Iedere communiteit heeft haar eigen projecten en ze betrekken daar leken bij, indien nodig. Niet het ik, maar het wij samen is de leidraad in het leven van alledag. En zo heeft Vincentius het ook bedoeld denk ik dan maar.

Tijdens de inleiding van deze dag konden we luisteren naar de volgende tekst. “Zelfs als je geen zuster bent word je gevormd, al ben je je daar misschien wat minder van bewust”. Het mogen bijwonen van deze bijzondere dag heeft daar zeker weer aan bijgedragen.

Ingrid.

Voor de foto's, klik hier!