Wie is er online?

We hebben 5 gasten en geen leden online

Aantal bezoekers . . .

Vandaag6
Gisteren12
Deze Week6
Deze Maand531
Sinds 21 juni 201167626

Login formulier

Cultureel erfgoed St. Elisabeth Ziekenhuis gerestaureerd

 

GlasInLood EZ3Van de vier glas-in-loodramen die zijn meeverhuisd uit de voormalige kapel van het oude ziekenhuis aan de Jan van Beverwijkstraat naar de Hilvarenbeekseweg zijn er twee -Maria met het kindje Jesus en St. Joseph- in 1982 bij de opening van het ziekenhuis gerestaureerd en in de gang geplaatst. Na de verbouwing van de huidige kapel zijn de ramen verplaatst naar binnen in de kapel, waar ze prachtig tot hun recht komen. De andere twee glas-in-lood ramen worden nu gerestaureerd. Het gaat om afbeeldingen van Elisabeth van Thüringen en St. Vincentius. Deze laatste is de patroonheilige van de Zusters van Liefde, de grondleggers van het St. Elisabeth Ziekenhuis, vandaar dat hij niet mag ontbreken in dit viertal. De glazenier die deze ramen heeft gemaakt is Cornelius van Straaten (1885-1964), die zijn opleiding heeft gekregen op het atelier van Pierre Cuypers in Roermond. In de jaren 1928/1929 heeft hij de ramen gemaakt.

 

GlasInLood EZ2Vuil en stuk
De ramen waren in een betreurenswaardige staat; het lood was stuk en het glas was vuil en op vele plaatsen gebroken. Daardoor waren de ramen hun stevigheid kwijt en dreigden ze uit elkaar te vallen. Ze zijn liggend vervoerd naar Glasbewerkings Bedrijf Brabant, dat zich  heeft gespecialiseerd in diverse glastechnieken en daarvoor specialisten in huis hebben, waaronder ook een kunstenaar voor het brandschilderen. Inmiddels is de restauratie in het laatste stadium. Het lood is compleet nieuw en stukjes kapot glas zijn waar mogelijk vervangen. Wat nog rest is het bijwerken van de scheurtjes zodat deze niet meer zichtbaar zijn, en beide ramen te voorzien van een modern frame met ledverlichting erachter, passend bij het werk en bij de locatie waar ze komen te hangen. De bedoeling is dat deze ramen een prominente plaats krijgen op de eerste verdieping in de hoofdgang bij het atrium, tegen de wand van de polikliniek Oogheelkunde, tussen de twee grote ramen in.

 

 

GlasInLood EZ1Cultureel erfgoed
Herstel van deze ramen maakt deel uit van het beheer en behoud van het cultureel erfgoed van het St. Elisabeth Ziekenhuis dat bestaat uit de letters St. Elisabeth Ziekenhuis op de cortenstalen wand bij de ingang, het doopvont in de binnentuin bij de kapel, de nieuwe klokkestoel met daarin de oude bronzen klok, de windvaan in het lavendelveld, de eerste steen van het oude ziekenhuis waarvoor nog een mooie locatie wordt gezocht, en het uurwerk in de hoofdgang bij de nieuwe Brasserie. Deze laatste wordt momenteel hersteld en later op de eerste verdieping herplaatst nabij de polikliniek Plastische Chirurgie.

 

bron: St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg.