Barach

Onderweg komen mensen tot leven.

Bezoekers . . .

Vandaag : 3

Gisteren : 16

Deze Week : 60

Deze Maand : 83

Sinds 21 juni 2011 : 68908

Log hier in als u lid bent . . .

Inspireren en doorgeven . . .

Waar twee of meer in Mijn naam bijeen zijn, daar ben Ik in hun midden.

 (Vrije vertaling van Matt, 18. vers. 20)

Wat een geluk als jullie vanuit het verlangen van je hart elkaar nabij zijn, om je samen op Mijn golflengte af te stemmen, want dan zullen jullie Mijn aanwezigheid ervaren en met de ogen van je ziel zien dat Ik bij jullie ben)


Tijdens onze vakantie in Portugal hoorde we dat vanuit een kleine kapel in de bergen een processie zou worden georganiseerd. De kapel is gebouwd op de grondvesten van een vijftiende eeuws klooster. Ze is vernoemd naar Nossa Senhora da Saúde, Onze Lieve Vrouwe van de Volksgezondheid.


De devotie van deze Lieve Vrouwe begon in Portugal ten tijde van de 'grote plaag' in het midden van de zestiende eeuw.

Koning Sebastiaan stelde alles in het werk om de plaag onder controle te krijgen, hij haalde zelfs artsen uit Spanje. Alles wat menselijk mogelijk was werd uitgeprobeerd.

Toen dat niet lukte organiseerde hij processies ter ere van Onze Lieve Vrouwe, de moeder van God. Al heel snel was er een afname van het aantal sterfgevallen.


Op zondag 7 september gingen we al vroeg in de middag de bergen in om een beetje te oriënteren waar we moesten zijn, of er plaats was om de auto te parkeren. We werden hartelijk ontvangen door een vrouw die heerlijke taarten had gebakken voor de bezoekers, ze vertelde ons wat we die middag konden verwachten.


Ook waren er mannen bezig de weg af te zetten met gekleurde linten, alles was versierd met slingers en lampjes. Het vuurtje voor de barbecue was net aangestoken.

Het werd ons duidelijk dat het erg druk zou worden. We gingen vlug terug naar ons hotel om ons te verkleden en de camera's nog even op te laden.


Een paar uurtjes later stonden we aan het kraampje bij de kapel om nog even wat rozenkransen en een t-shirt met afbeelding van de Madonna te kopen. Het werd al snel duidelijk dat we de enige toeristen van het gezelschap waren.

De barbecue was op temperatuur en er lagen tientallen kippenpoten op. Iedereen leek in feeststemming, veel mannen zaten op het terras aan een biertje en de vrouwen waren met rozenkransen aan het bidden en zingen in de kapel. Een groot contrast om te zien maar ook een duidelijk te ervaren saamhorigheid.

 


Voor ons eerst een wijntje op het terras en daarna de kapel in, de Heilige mis zou snel beginnen.

Na de viering werden de processie beelden naar buiten gebracht, de vele kaarsen werden aangestoken, de muziekkapel begon te spelen. Al biddend en zingend, met de priester vooruitlopend op het Mariabeeld, kwam de grote stoet in beweging.

Heel indrukwekkend, heel veel liefde en devotie.


Wat een mooie ervaring om zo midden tussen de Portugese bevolking samen te zijn in Zijn naam, te beleven hoe die mensen hun liefde voor de Schepper, maar ook voor de Moeder Gods vorm geven. De blijdschap te zien bij kleine kinderen die met hun grootouders een kaarsje aansteken bij de kapel en even samen bidden.

Aansteken kaarsen

                De bloemen die met liefde rondom de processiebeelden zijn neergelegd, rozen in hartvormige bloemstukjes. Prachtige witte lelies ter ere van de Madonna. Het lijkt niet op te houden. Met zachte stem en gitaarspel worden er Marialiederen gezongen. Op ons verzoek zegent de priester onze zojuist gekochte rozenkransen. Het blijft ontroerend.


Na de processie is het gezellig samenzijn rondom de bar en de barbecue. Je ziet mensen elkaar kussen ter verwelkoming, er wordt hartelijk gelachen en gevierd. We raken niet uitgekeken, de sfeer is heel warm. We voelen ons gezegend!


Dat mensen elkaar nabij zijn en dicht bij elkaar voelen, daar gaat het volgens ons om.

Geert.


Een filmimpressie !