Barach

Onderweg komen mensen tot leven.

Bezoekers . . .

Vandaag : 3

Gisteren : 16

Deze Week : 60

Deze Maand : 83

Sinds 21 juni 2011 : 68908

Log hier in als u lid bent . . .

Inspireren en doorgeven . . .

Moderne Kerst.

 

                Stelt u zich eens voor dat Jozef en Maria nu zouden leven. Hoe anders zou het kerstverhaal eruit zien.


Zoiets in de trant van:
Op een dag zegt Jozef tegen zijn hoog zwangere vrouw. Het wordt nu toch echt te gevaarlijk om hier te blijven. Een grote terroristenbende rukt op naar onze stad. Vrouwen en meisjes worden verkracht. Wij zijn ons leven niet zeker. Ik weet niet hoe jij erover denkt, maar hier blijven is geen optie.
Je zou het maar meemaken. Toch is dit scenario voor veel mensen momenteel aan de orde van de dag.


Mijn verhaal gaat verder.
Het echtpaar besluit huis en haard te verlaten, pakt de auto en vertrekt met onbekende bestemming. Onderweg komen ze allerlei milities tegen. Jozef en Maria moeten zich steeds weer legitimeren om verder te mogen reizen. Plaatselijke krijgsheren maken de dienst uit. De reis verloopt allesbehalve vlekkeloos.


Doodmoe van meer dan 12 uur aan een stuk autorijden komen ze ver buiten de stad laat aan bij een hotel. Zij hebben geen hotelkamers gereserveerd. Op vraag of ze een tweepersoonskamer hebben is het antwoord. Het spijt ons mevrouw, mijnheer maar wij hebben geen kamers meer vrij. Ik adviseer u overigens snel naar een ziekenhuis te gaan gelet op de ver gevorderde zwangerschap van uw vrouw.

Als Maria dit hoort raakt ze in paniek. Ze is immers bijna uitgerekend. De baby ligt al met zijn hoofd in het geboortekanaal. Jozef probeert kalm te blijven en gaat op weg naar het ziekenhuis. 's Nachts rijden is niet zijn sterkste punt en hij verdwaalt. Even de route checken. Tot overmaat van ramp blijkt de batterij van zijn mobiele telefoon leeg. Radeloosheid neemt de overhand. Wat nu te doen? Maria voelt hoe haar vliezen breken. Hoogste tijd om onderdak te zoeken, maar waar?.
En net als de hoop bijna is opgegeven breekt de maan door het wolkendek. In het schaarse licht ziet Jozef in een weiland de contouren van een schaapskooi. Hij stelt voor hier de nacht verder door te brengen. Maria in barensnood vindt het allemaal best. De schaapskooi blijkt niet op slot en ze gaan naar binnen.

Binnen twee uur brengt ze een gezond jongetje ter wereld. Jozef snijdt de navelstreng door met zijn Zwitsers Victorinox zakmes. Door dicht tegen hun kindje aan te gaan liggen en geholpen door de zachte warmte van de adem van de schapen op stal, houden ze de baby op temperatuur. Een verdwaalde ezel neuriet een slaapliedje. Het is volle maan en de sterren staan helder aan het firmament.


                Tegen de ochtend komt een schaapherder kijken hoe zijn kudde erbij staat. Tot zijn verbazing treft hij naast de schapen een pasgeboren baby aan in een voederbak overdekt met wat stro. Jozef heeft wat uit te leggen! Als de nood het hoogst is, is de redding nabij. Snel een ambulance gebeld en Maria en het kindje worden met spoed naar een ziekenhuis gebracht. Jozef volgt met de auto. SmSen gaat sneller dan het geluid. Bijna iedereen is op de hoogte van wat er gebeurd is. Maria wordt dan ook bij aankomst uitgebreid gefeliciteerd en geluk gewenst na dit angstig avontuur. Drie Specialisten van de afdeling gynaecologie brengen cadeautjes.


Op Facebook worden felicitaties gepost en op Twitter verschijnt het bericht er is een kindje geboren en we noemen hem Jezus. We zijn dankbaar, want dit kind is onze toekomst.


Tilburg, 29 oktober 2014
Ingrid van Belkom.